2011 Bayram Tatlıları Resimli

'Damak Keyfi' forumunda Sitem tarafından 21 Ağustos 2011 tarihinde açılan konu


  1. Bayram Tatlıları 2011
    bayram tatlıları tarifleri
    yöresel bayram tatlıları


    FİNCANDA TEL KADAYIF

    [​IMG]

    Malzemeler :


    • 500 gr kadayıf,
    • 250 gr tereyağı veya bir paket margarin,

    Şerbeti için :


    • 4 bardak şeker,
    • 3 bardak su,
    • 1 kaşık limon suyu,

    İçi için :


    • Ceviz veya fıdık, fıstık

    Yapılışı :

    Önce şerbeti yapılır. Kadayıf bir tencereye konur ve didiklenir. Yağ eritilir. Kadayıfın üzerine dökülür. Yağ kayıfa bir güzel yedirilir. Tepsi yağlanır. Ağzı yayvan fincana, sıkı bir şekilde yarısına kadar kadayıf, iç malzemesi ve tekrar kayıf doldurulur. Ters çevrilip kubbeler halinde yağlanmış tepsiye aralıksız dizilir. Fırına verilir. Fırından çıkınca üzerine soğuk şerbet dökülür.
     



  2. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    Selanik Tatlısı

    [​IMG]

    Malzemeler:
    Şerbeti için:

    • 2 bardak toz şeker
    • 2 tatlı kaşığı limon suyu
    • 1,5 bardak su


    Hamuru için
    • 7,5 kahve fincanı un
    • 3,5 kahve fincanı tereyağ
    • 1 kahve fincanı pudre şekeri


    muhallebisi için:
    • 3 bardak süt
    • 1 kahve fincanı nişasta
    • 4 yumurta
    • 1/2 tatlı kaşığı tuz


    Yapılışı
    Sütü bir tencerede kaynatın. Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin. İyice karışınca tekrar ateşe koyun. Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına gelene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin. Pudra şekerini de unun üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın. Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin. Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin. Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarakyedirin. Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz.
     



  3. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    cevizli ev baklavası

    [​IMG]

    malzemeler:

    • 3adet yumurta
    • 1su bardağı yoğurt
    • 1su bardağı sıvıyağ
    • 1 kaç damla limon suyu
    • 1kabartma tozu
    • aldığı kadar un
    • 1tatlı kaşığı sirke
    • 1paket nişasta
    • 1kase ceviz içi


    şelbeti için:
    • 6 su bardağı şeker
    • 6su bardağı su
    • 1kaç damla limon suyu


    yapılışı:

    hamuru için tüm bir kaba yoğurt,sıvıyağı,yumurta ve unu koyuyoruz.unun üzerine kabartma tozunu ekleyip 1kaç damla limon suyu sıkıyoruz.sirkesinie keyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz.hamuru biraz beklettikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz.tüm bezleri nişastayla açıp 5er 5er üst üste koyup bir yufka haline getiriyoruz.bu şekilde tüm bezeleri açıyouz.yufkaların arasına bol ceviz içi koyup baklvamızı hazırlıyoruz.baklavamızı dilimledikten sonra 1 paket sana tereyağlı margarini eritip sıcak sıcak üzerine döküyoruz ve 150 derecelik fırında kızarana pişiriyoruz.

    şelbetimizide hazırlayıp baklava soğuk şelbet ılıkken döküyoruz.afiyet olsun.
     



  4. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    Gökkuşağı Tatlısı:


    [​IMG]

    Malzemeler:

    • 3 yumurta
    • 1 çay bardağı şeker
    • 3 çay bardağı yoğurt
    • 1 çay bardağı sıvıyağ
    • 3 çay bardağı irmik
    • 3 çay bardağı un
    • 2 paket kabartma tozu


    şerbeti:
    • 3,5 su bardağı su
    • 3,5 su bardağı toz şeker
    • bir dilim limon


    Hazırlanması:

    Şerbeti için su, limon ve şekeri kaynatıp soğutun.
    Yumurta ve şekeri kar haline gelene kadar çırpın. Ardından sırayla diğer malzemeleri ekleyip yağlanmış cam fırın kabınıza yayın.
    Önceden ısınmış 200C fırında pişirin. Pişince fırından alıp ters çevirerek başka bir tepsiye çıkartın. Üzerine soğuk şerbeti 2 defada gezdirin. Bir bardak (kenarı keskin olmalı) ile daireler çıkarın.
    Kalan hamurları 2 yemek kaşığı (veya arzunuza göre daha çok) kakao ve hindistancevizi ile karıştırın. Kestiğiniz dairelerden daha küçük olacak şekilde parçalar alıp elinizle yavaşça köfte şekli vererek tatlılarınızın üzerine yerleştirin.
    Üzerlerini krem şanti/kaymak, meyve şekeri/kiraz şekerlemesi, antep fıstığı ve inci dekorları ile süsleyerek servis yapın.
     



  5. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    ŞÖBİYET

    [​IMG]

    Malzemeler
    • - 1 kg. Baklavalık Un
    • - 500 gr. Buğday Nişastası
    • - 4 Adet Yumurta
    • - 5 Çay Kaşığı Tuz
    • - 1,5 Su Bardağı Su
    • - 1 Su Bardağı Çekilmiş Fıstık İçi
    • - 800 gr. Tereyağı
    • - Şerbet İçin:
    • - 8 Su Bardağı Şeker
    • - 12 Su Bardağı Su
    • - Kaymak İçin:
    • - 1/2 litre Süt
    • - 4 Çorba Kaşığı İrmik


    Süre: 120 dk - 18 Kişilik

    Yapılışı
    Geniş bir kapta un, tuz ve yumurtaları bir buçuk su bardağı su ile yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ceviz iriliginde bezelere ayırın. Bezeleri merdane ile küçük bir tabak büyüklügünde açın. 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları 8'er gruplar halinde aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Bir oklava yardımıyla ince yufkalar açın.

    Açtığınız yufkaların her birini 10 cm'lik kareler halinde kesin. Tatlının içine koyacağınız irmikli iç için süt ve irmiği geniş bir tencerede pişirin. İrmik ve sütün özleşerek koyu bir hamur kıvamına gelmesi gerekir Kareler halinde kestiğiniz hamurların ortasına dövülmüş fıstık içi ve irmikli kaymaktan ceviz büyüklüğünde parçalar koyun.

    Hamurları mektup zarfi şeklinde kapattıktan sonra tepsiye dizin. 800 gram tereyağını eritin. Eritilmiş tereyağını tepsiye dökün. Yağın fazlasını tepsiyi çok hafif eğerek, boşaltın. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında tatlıyı 25-30 dakika pişirin.

    Bu arada şerbet için 8 su bardağı şeker ile 12 su bardağı suyu kaynatın. Şeker iyice eridikten sonra tencereyi ateşten alın ve soğutun. Şerbeti sıcak tatlıların üzerine dökün. Tatlıyı soğuduktan sonra servis yapın.
     



  6. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    Oklava Baklavası

    [​IMG]

    • 500 gr un
    • 2 yumurta
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 1 su bardağı ayçiçekyağı
    • 1 çay kaşığı karbonat
    • 1 yemek kaşığı sirke
    • Biraz tuz


    Açmak için;

    • 250 gr nişasta
    • 500 gr un


    İçi;
    • 300 gr ceviz içi


    Baklava hamurunun yarı ölçüsünü hazırlayın. Baklava hamurunu 12 pazıya ayırın. Nişastalı unla incecik açın. 6 yufkayı yayıp hafifçe kurutun. Yaş olan baklava yufkasının üstüne bir tane de kuru yufka yerleştirin. Orta kısmına uzunlamasına ceviz içi koyun. Oklavayı yufkanın içine yerleştirin ve ikiye katlayıp uç kısmını içeriye kıvırın. Oklavayla birlikte yuvarlayarak sarın. Okalavayı düz çekin ve yağlanmış bir tepsiye sıralayın. Baklava biçiminde kesin. Üzerine kızdırılmış yağ gezdirin. Fırında pembe renkte pişirin. Soğuduktan sonra ılık şurubu dökün.
     



  7. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    Fındıklı Burma Baklava Tarifi

    [​IMG]


    Malzemeler

    • 10 yaprak baklavalık yufka
    • 200 gr tereyağı
    • 2 su b. fındık içi


    Şerbeti için

    • 5 su b. tozşeker
    • 4 su b. su
    • 1 dilim limon


    Hazırlanışı

    Baklavalık yufkayı tezgaha serin. Üzerine doğrayıcıdan geçirilmiş fındıkları serpin. Uzun bir oklavaya sararak büzüştürün. Oklavadan ayırarak yağlanmış yuvarlak tepsinin orta kısmından itibaren dolamaya başlayın. Diğer yufkalar için de aynı işlemi uygulayarak ardı ardına dizin. Tepsi dolunca üzerine eritilmiş tereyağını dökerek 180 derecede çıtır çıtır olana kadar pişirin.

    Diğer tarafta şerbetini hazırlayın. Tatlının ilk sıcaklığı çıkınca ılık şerbeti dökün. Yapımı oldukça kolay bir baklava..
     



  8. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    Hazır yufka ile baklava

    [​IMG]


    MALZEMELER:
    • 1 paket hazır baklava yufkası
    • 1 paket tereyağı yada margarin(250gram)
    • 1 su bardağı sıvı yağ(mısır özü)
    • 2 su bardağı ince öğütülmüş ceviz



    ŞERBETİ İÇİN:
    • 5 su bardağı şeker
    • 4 su bardağı su
    • 1 tatlı kaşığı limon suyu


    YAPILIŞI:

    Baklavayı yapacağınız tepsiyi yağlayın..Yufka paketini açın ve üzerine nemli bir havlu örtün..Yağı eritin sıvı yağla karıştırın.Tek tek yufkaları tepsiye dizin..Her 3-4 yufkada bir arasını fırçayla yağlayın..Ceviz serpme işlemini her 10-15 yufkada tekrarlayın..Yufkalar bitene kadar aynı şekilde devam edin..En son yufkayıda güzelce yağladıktan sonra dilimleyin..Önceden ısıtılmış fırına verin..Nar gibi kızarınca çıkarıp soğumaya bırakın..O soğurken siz şerbeti hazırlayın..Şeker ve suyu bir tencereye alıp ocağa oturtun..Kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra limon suyunu ilave edin..bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın..Baklava soğuk şerbet ılıktan biraz daha sıcak olacak..Çok kaynar dökerseniz baklava hamurlaşır...Şerbeti döktükten sonra üstünü kapatmayın..Soğuduktan sonra servis yapın.

    AFİYET OLSUN....
     



  9. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    Kolay Sütlü Baklava

    [​IMG]

    Malzemeleri

    • 500 gram hazır baklava yufkası
    • 4 çorba kaşığı ceviz
    • 150 gram margarin
    • 2 yemek kaşığı tereyağı


    Şerbeti için

    • 3 su bardağı süt
    • 3 su bardağı toz şeker


    Yapılışı

    1. Yuvarlak bir fırın tepsinin tabanını tereyağ ile yağlayın.
    2. Tepsinin tabanına bir kat yufka serin.
    3. Üzerine ceviz serpiştirin.
    4. Tekrar yufka serin ve ceviz serpin.
    5. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın.
    6. Tavada margarini eritin ve yufkaların üzerinde gezdirin.
    7. Yufkaları baklava şeklinde küçük kare elde edecek biçimde kesin.
    8. Önceden ısıtılmış fırında baklava kızarana kadar pişirin.
    9. Şerbetini hazırlamak için süt ve şekeri tencerede kaynatın.
    10. Soğuması için kenarda bekletin.
    11. Baklavalar fırından çıkınca yani sıcakken üzerine soğumuş şerbeti dökün.
    12. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis edin.