Geçmişten Günümüze Fırın

Konusu 'İcatlar ve Buluşlar' forumundadır ve HazaN tarafından 9 Mayıs 2011 başlatılmıştır.

  1. HazaN Admin Yönetici Admin


    Fırının tarihi
    Fırının tarihi hakkında bilgi


    İlk elektrikli fırın 1889′da İsviçre’nin Sameden kentinde Hotel Bernina’ya takıldı. The Electrician dergisinin Ağustos 1889 sayısında, bu fırınla ilgili bir haber yayınlandı. Söz konusu habere göre, bu ilk elektrikli fırın, her türlü pişirme ve kızartma işlemlerini, mükemmel bir biçimde yapıyordu.Kimin yaptığına dair bir belge ya da kayıt yoktur. Hotel Bernina, kendisi için gerekli olan elektrik akımını yakındaki bir çağlayanın yardımıyla çalışan dinamodan elde ediyordu. Çağlayan, hiç durmadan akmaya devam ettiğinden, elde edilen elektrikten gündüz yararlanılamıyor ve güçlü bir enerji kaynağı bir anlamda boşa gidiyordu. Bunu gözönüne alan otel yöneticileri, geceleri aydınlanma amacıyla yararlandıkları elektrikten, gündüzleri de yemek pişirmeyi düşündüler ve bir “elektrikli fırın” sipariş ettiler.

    Satış amacıyla üretilen ilk elektrikli fırın ise 1891 yılında, ABD’nin Minnesota eyaletinde, St. Paul kentinde Carpenter Electric Heating Manifacturing Co. adlı şirket tarafından yapıldı. New York’ta yayınlanan “The Electrical Engineer” adlı dergi, bu fırını şöyle tanımlıyordu: “Kızartma bölümü, 45 santimetre uzunluğunda, 35 santimetre yüksekliğinde ve 30 santimetre derinliğinde. İç kısımlar, asbest ve parlak teneke ile kaplanmış. İçinde iki demir raf yar. Alt ve üst
    zeminde

    bir ısıtıcı bulunuyor. Böylelikle fırının içinde iki ayrı ısı elde etmek mümkün. Kapıya konan küçük bir pencere, içeride kızarmakta olan yemeğin gözlenmesini sağlıyor. 110 voltla çalışan bu fırın 12-15 dakika içinde 250 derecelik ısıya ulaşabiliyor. Isı yükseldiğinde akımı kesip, pişirmeye devam etmek de mümkün.”

     

Sayfayı Paylaş