Dede Korkut Hikayeleri ile ilgili sorulacak sorular

Konusu 'Ders notları' forumundadır ve ZeuS tarafından 7 Ağustos 2011 başlatılmıştır.

  1. ZeuS

    ZeuS Üye

    dede korkut hikayeleri ile ilgili sorular,
    dede korkut hikayeleri soruları,


    DEDE KORKUT HiKAYELERİ

    1. Dede Korkut Hikayeleri hangi iki kavmin mücadelesini konu edinmiştir?
    A) Araplar-Oğuzlar B)Çinliler-Kıpçaklar C)Çinliler-Araplar D)Kıpçaklar-Oğuzlar

    2. Dede Korkut Hikayeleri hangi devlet zamanında yazıya aktarılmıştır?
    A) Akkoyunlu Devleti B) Selçuklu Devleti C) A. Selçuklu Devleti D) Osmanlı Devleti

    3. Dede Korkut Hikayeleri’nin iki orijinal kopyası hangi iki ülkededir?
    A) Almanya-Türkiye B)Vatikan-Azerbaycan C) Vatikan-Almanya D)Türkiye-Azerbaycan

    4. Dede Korkut Hikayelerinde anlatıcı kimdir?
    A) Deli Dumrul B) Boğaç Han C) Salur Kazan D) Dedem Korkut

    5. Aşağıdakilerden hangisi Dedem Korkut’un özelliklerinde biri değildir?
    A) Bulunduğu kavmin bilge kişisidir.
    B) Yeni doğan çocuklara ad verir.
    C) Savaşlarda kendisi de savaşır.
    D) Hikayelerin sonunda dua eder.

    6. Ölen bir gencin ardından Azrail’e kafa tutan Dede Korkut Hikayesi kahramanı kimdir?
    A) Boğaç Han B) Bamsı Beyrek C) Deli Dumrul D) Tepegöz

    7. Aşağıdakilerden hangisi Dede Korkut Hikayeleri’nin özelliklerinden biri değildir?
    A) Olağanüstü olaylar ve kahramanlar anlatılır.
    B) Yol göstericidir.
    C) İslamiyet’in etkisi görülmektedir.
    D) Düzyazı şeklindedir.

    8. Ne yerse doymayan, halkına zarar veren Dede Korkut Hikayesi’nin dev kahramanı kimdir?
    A) Basat B) Tepegöz C) Bamsı Beyrek D) Kanturalı

    9. İçeriği göz önünde bulundurulursa Dede Korkut Hikayeleri, günümüzdeki hangi edebi türe uygundur?
    A) Destan B) Roman C) Hikaye D) Masal

    10. Türk kültüründe kadınların da erkeklerle eşit olduğunu anlatan Dede Korkut Hikayesi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Boğaç Han B) Salur Kazan C) Deli Dumrul D)Bamsı Beyrek

    Cevaplar:
    1.D 2.A 3.C 4.A 5.C 6.C 7.D 8.B 9.A 10.D
     

Sayfayı Paylaş